ред Богом је велики онај ко је неуморан у служењу Богу и истини, а први онај који је спреман да свима буде слуга...

 Уобичајна недељна слика у манастиру Сланци. Велики број богочежњиви душа у цркви и око цркве. Монаштво манастира и благоверни народ у заједничкој молитви. Свету Литургију служио је протојереј - ставрофор Драгомир Убипариповић. После Светог причешћа беседио је о женама Мироносницама, првим сведоцима светог и славног васкресења Господа и Спаса нашег Исуса Христа. Протојереј Драгомир је у својој беседи истакао велику одговорност жене у данашњем времену. Многе обавезе поред оне кључне у животу жене - улога мајке.

Трпеза љубави

После Свете Литургије, овај недељни дан настављен је трпезом љубави коју братство приређује сваке недеље. У импровизованој трпезарији познатој као ,,најлон сала" - од блокова обложена најлоном послужен је недељни ручак. Братство на челу са оцем игуманом следи пример милосрђа из живота Светитеља и отаца Цркве. Светог Василија Великог, Светог Јована Златоустог у чијим Литургијама помињу се ,,они који се сећају сиротиње" и узносе Богу молитве за болеснике, сужње и изгнанике. Свети апостол Павле нас позива да се радујемо с радосним и плачемо с онима који плачу (Рим 12,15) Да будемо Христови по Његовим речима: ,,По томе ће сви познати да сте Моји ученици, ако будете имали љубави међу собом " (Јн 13,35).

,,Да, вером стојимо у правди Еванђелској. Све, што је главно, у хришћана је заједничко. Заједничко нам је осећање Бога, осећање жалости, осећање радости. Хришћани смо, ако су нам та осећања заједничка. Срце моје је у твом, твоје у његовом, свачије у свачијем, а сва срца свију хришћана у саборном срцу Цркве, јер је писано: ,,А и оних који вероваху беше једно срце и једна душа, и све им беше заједничко" (Д.Ап.4,32). Ништа еванђелско што је у теби, није само твоје, него је кроз тебе заједничко свима". (Свети Јустин Ћелијски - Тумачење друге посланице Коринћанима светог апостола Павла)

Еванђелским заповестима, речима Светих отаца сланачко братство нас учи, као што су и сами научени. А све то: ,,Управо ради вас и вашег напретка ми и подносимо сав труд, како бисте и ви узлетели до самог врха врлина и свима који вас гледају постали учитељи живота по Богу". (Свети Јован Златоусти Омилије на књигу постања, Омилија трећа).

 

Предавање


Многобројни народ, монаштво наставља да слави Бога кроз духовне разговоре. Уз гусле брат Влада, и брат Драшко отпевали су неколико епских народних песама. Након тога уследило је предавање протојереја-ставрофора Драгомира Убипариповића на тему ,,Зло у свету и како се борити против њега". Кроз примере из житија, библијске догађаје истака је нашу непрекидну бригу о души, коју беспрекидно опседају страсти. ,,Стога нам је потребно да много бдимо, јер наш рат не стаје и не зна за примирје". (Свети Јован Златоуст - Омилије на књигу постања, Омилија друга)

Гости из Норвешке

Ове недеље братство је дочекало госте из Норвешке, упознали су их са историјом и развојом манастира. У име гостију се захвалио отац Петар на гостопримству, а у разговору са народом желео је да што више сазна о недељном животу у манастиру. У смирај дана овај мој недељни боравак завршен је вечерњом молитвом у манастиру.

Христос воскресе, Ваистину воскресе

Одлазим са речима Владике Николаја: ,,Да се те речи упечате у срца наша. Да та визија победоносног живота остане у нама неизгл- адњива. Да Господ Јунак, који је победио смрт и разрушио Ад, испуни сву душу нашу тако да бисмо могли говорити као Павле свети: не живим ја, него Христос живи у мени." (Свети владика Николај Велимировић, из беседа на недељу светих Мироносница)

 

                                 из бележнице брата Банета

                                недеља,  29. април 2012. год.

                        Манастир Свети Стефан Сланци