оли се да ти Бог подари  милост да   можеш да читаш Оце са правилним разумевањем и милост да се удостојиш правила која они стављају пред тебе и молост, да јасно можеш да видиш своју слабост. Неће те дуго оставити да тражиш и чекаш. Бог ће ти помоћи.

Свети старац Макарије Оптински

                                


СЛОВО НА НЕДЕЉУ ТРЕЋУ ВЕЛИКОГ ПОСТА

  Приђите верни, Животворном Дрвету поклонимо се..." зове данас Света Црква чеда своја у подножју Часног и Животворног Крста Господ- њег. То нам се Голгота, прескочивши време, приближ- ила и, подсећањем на себе, продрла у нашу свест. Јер, над њом се наднео Крст - који је лествица ка небесама, а на Крсту је Онај Који рече: ,,Ја сам Пут и Истина и Живот"(Јн.14.6).

Крст Христов је велика спаситељна сила за све од земње рођене. Он се простире и у дубину свих времена, и у ширину по свим местима, висина је његова до небеса, а дубина до бездана адских.

                                   преузми цео текст

Беседа Архимандрита Јована

(Крестјанкина)


                           


      Постоји књига виша и божанственија, блаженија и страшнија од књиге природе: Јеванђеља.
       
Оштроумног и разборитог читаоца, који ту књигу живота чита животом, Јеванђеље приводи самом Богу, сједињује човека са Богом; књига природе поставља свог читаоца у збор анђела, и чини га гледаоц - ем и проповедником Божије величине. Чим су видели књигу видљиве природе, издату у чину стварања, анђели  су отпевали  песму хвале Творцу; слично њима, и човек који очишћеним оком гледа природу  у песмама велича и славослови Бога. Јеванђеље строже од природе осуђује читаоца када не разуме.
       Замислите - говори апостол - колико ће сада тежу казну заслужити онај који гази Сина Божијега, и крв Завјета којом је освећен за невјесту држи, и духа   благодати вријеђа. Моја је освета, ја ћу узврати- ти, говори Господ (Јевр. 10,29-30).
  Хришћанину  ће  бити суђено по Јеванђељу, то је Господ објавио: Ријеч коју ја говорим, она ће му судити у   последњи Дан (Јн. 12,48). Иако се у књизи природе чита Бог, Творац и Доброчинитељ, свемогући, премудри, свеблаги, бесконачно виши од сваке твари, достојан да му се по -  клони разумна твар, ипак се чита Бог по својој суштини недоступан за сазнање, за стварање било каквог одређеног појма о Њему, виши од сваког сазнања и појма. Јеванђеље нам открива   Бога по суштини једн- ог и триипостасног; открива начело -  Оца, открива  рођеног  од  Оца, савечног Оцу, Сина , открива  Оног који од Оца исходи, са Оцем и Сином слављеног и поклоњења достојног Духа, Њима равног,једносушног Њима;  открива  и  благовести  Искупитеља, приводи човека и ка поклоњењу  истинитом Богу,  али  и  ка усиновљењу Богу, ка сједињењу са Богом. Књигу природе обасјава видљиви, величанствени див, огромно и   лучезарно сунце; у  Јеванђељу  и из Јеванђеља сија сунце истине -  Бог,  који се унизио до очовечења, до јасала и пећине, до погубљења од руку злочинаца, Прворођени из мртвих, Отац будућег века,   Спаситељ наш, Господ Исус Христос. Слепи човек не може да буде гледалац чуда природе: помрачен грехом, слуга света и господар овога света не може да позна Христа и Његово свето Јеванђеље. И свјетлост свијетли у та- ми, и тама је не обузе. Јер сваки који чини зло мрзи свјетлост и  не иде ка свјетлости. А ако је непослушан Сину, неће видјети живот, него гњев Божији остаје на њему.  Сваки  који одриче Сина, ни Оца нема. ( Јн. 1,5; 3,20 и 36; 1.Јн. 2,23)
Док свјетлост имате, верујте у свјетлост , да будете синови свјетлости.
Свети Игњатије Брјанчанинов, Аскетски огледи- Размишља